Samen vetbollen maken voor de vogeltjes
← Terug naar het overzicht

Nog een paar weken en dan zal de maand december aanbreken. In veel winkels zie je inmiddels de kerstversiering liggen. Toch kan je het zelf ook erg gezellig maken door te knutselen met elkaar. In deze blog gaan we alleen niet iets maken voor onszelf, maar voor de vogeltjes die ook in jouw tuin leven.

Omzien naar elkaar

Met kerst zitten we allemaal gezellig en warm binnen. Vaak samen met familie en vrienden waarmee we een gezellige avond doorbrengen. Terwijl wij een overvloed aan lekker eten hebben is het voor de vogels in onze tuin niet altijd even makkelijk. De bessen die eerst in overvloed aan de bomen hingen zijn inmiddels verdwenen en ook insecten laten zich tijdens de kou minder vaak zien. Door mogelijke sneeuw en regenval is het voor de vogels ook lastiger om de zaden te vinden die op de grond zijn gevallen. Waarschijnlijk heb je zelf ook wel gemerkt dat de dagen inmiddels korter zijn geworden. Het wordt eerder donker en ook voor vogels betekent dat zij minder tijd hebben om goed voedsel te vinden. Toch hebben ze ook juist in deze tijd genoeg energie nodig om te overleven. Laten we ze daarom een handje helpen. Niet door vetbollen te kopen, maar door ze zelf te maken! Dat is allereerst een stuk goedkoper en je bepaald helemaal zelf hoe ze eruit komen te zien!

In 6 stappen heb je al zelfgemaakt vogelvoer

Wat je nodig hebt

Voor het maken van een eigen vetbol heb je eigenlijk helemaal niet zoveel spullen nodig. Kijk maar eens naar dit lijstje, er zijn enkel 4 benodigdheden om je eigen vogelvoer te maken.

  • Ongezout frituurvet dat nog niet is gebruikt
  • Zadenmengsel
  • Een stevig stuk katoen draad, lint of touw
  • Leuke vormpjes zoals bakvormpjes, cakevormpjes of een halve sinaasappel

Stap 1.

Smelt 1 kopje ongezout vaste vet in een pan. Verwarm het langzaam zodat het vet niet te heet wordt en laat het ook zeker niet koken.

Stap 2.

Wanneer het vet warm is, kan het zadenmengsel worden toegevoegd. Gebruik 1 kopje zadenmengsel hiervoor zodat er een gelijk aantal aan vet en zaad ontstaat. Blijf vervolgens rustig doorroeren tot het een mooi mengsel is geworden.

Stap 3.

Pak de vormpjes erbij en leg hierin alvast een stevig stuk katoen of ander soort touw. We doen dit, zodat je straks jouw vetbol kan ophangen in de tuin.

Stap 4.

Als het mengsel van vet en zaad klaar is, kan het in de vormpjes worden gegoten.

Stap 5.

Laat het nu rustig afkoelen. Want als het hard is, kan je de vetbolletjes voorzichtig uit het vormpje halen. Mocht dit niet meteen lukken, dan is het mogelijk om er voorzichtig warm water erlangs te laten stromen. Hierdoor zal het vetbolletje gemakkelijk loskomen.

Stap 6.

Dit is eigenlijk wel de leukste stap van allemaal. Want jouw vetbol is klaar en kan een mooi plaatsje krijgen in de achtertuin. Ga dus op op zoek naar een mooie plaats om jouw vetbol op te hangen en nu is het natuurlijk wachten. Waarschijnlijk mag je al heel snel genieten van een stel vogels die met volle blijdschap zullen eten van jouw zelfgemaakte vetbol!

Pin It on Pinterest

Share This